Spierstamceltherapie voor mitochondriële myopathie (W.OR15-09)
Mitochondriële myopathieën worden veroorzaakt doordat de mitochondriën in onder andere de spiercellen niet meer goed werken. Mitochondriën zijn de energiefabriekjes van alle cellen in het lichaam en hebben hun eigen DNA (mtDNA). Een deel van de mitochondriële myopathieën wordt veroorzaakt door erfelijke afwijkingen in dit mtDNA. Uit eerder onderzoek blijkt echter dat bij bepaalde subtypen van deze ziekte de voorlopers van spiercellen, de spierstamcellen, weinig tot geen afwijkingen hebben in het mtDNA.
Onderzoekers: | prof. dr. H.J.M. Smeets |
Centrum: | Maastricht UMC |
Looptijd: | 01-01-2016 t/m 01-01-2019 |
Bedrag: | €55.000 (+ cofinanciering Prinses Beatrix Spierfonds, middels Zwaluwen Jeugdactie) |
Doel van het onderzoek
Het doel van dit onderzoek is om in het laboratorium genoeg spierstamcellen van de patiënt zelf te genereren voor zijn of haar behandeling. Deze spierstamcellen voldoen aan alle criteria om gebruikt te mogen worden als therapie. Het transplanteren van eigen stamcellen is namelijk veiliger en maakt het gebruik van afweer-onderdrukkende medicijnen niet nodig.
De onderzoekers zullen een spierbiopt afnemen bij patiënten met een afwijking in het mtDNA en daaruit spierstamcellen kweken. Deze worden vervolgens teruggeplaatst in het bovenbeen. Het effect hiervan wordt na een maand bekeken. De resultaten van dit onderzoek vormen de basis voor een vervolgstudie, waarbij patiënten met een afwijking in het mtDNA over het hele lichaam behandeld worden met hun eigen spierstamcellen. Ook is transplantatie van eigen stamcellen een mogelijke optie voor de behandeling van andere erfelijke spierziekten.
Tussentijdse resultaten
In het eerste jaar hebben de onderzoekers bepaald welke patiënten van nature spierstamcellen aanmaken zonder afwijkingen in het mtDNA. De onderzoekers konden in 65% van de gevallen spierstamcellen zonder afwijkingen kweken. Daarnaast zijn de faciliteiten en procedures gereed gemaakt zodat komend jaar gestart kan worden met het onderzoek bij patiënten.