Nieuw onderzoek: de juiste behandeling voor kinderen met juveniele dermatomyositis
Er kan een nieuw onderzoek van start! Dr. Annet van Royen-Kerkhof en haar team gaan op zoek naar voorspellers voor het ziektebeloop van juveniele dermatomyositis. Hiermee hopen ze de behandeling van kinderen met deze spierziekte meer op maat te maken. Het onderzoek wordt mede mogelijk gemaakt door het Spierfonds en Spieren voor Spieren met de opbrengsten van de Zwaluwen Jeugd Actie.
Onderbehandeling en overbehandeling
Juveniele dermatomyositis is een vorm van dermatomyositis die optreedt bij kinderen. Bij deze kinderen ontstaan chronische ontstekingen in de spieren en de huid. De ernst van de ziekte kan erg variëren. Maar toch worden alle kinderen op dezelfde manier behandeld; twee jaar lang met medicijnen die de afweer onderdrukken. Deze medicijnen kunnen veel bijwerkingen geven. De onderzoekers weten dat sommige kinderen worden overbehandeld, terwijl anderen eigenlijk een intensievere behandeling nodig hebben. Maar er zijn nog geen betrouwbare bloedtesten om het verloop van de ziekte te voorspellen.
In een eerder onderzoek vonden dr. Van Royen-Kerkhof en haar team eiwitten in het bloed die samenhangen met de ziekteactiviteit, zogenaamde biomarkers. “De volgende stap is nu om te kijken of deze biomarkers voorspellend zijn voor het beloop van de ziekte en/of een opvlamming”, aldus dr. Van Royen-Kerkhof. “Dit kan ons helpen om in de toekomst voor ieder kind de juiste behandeling in te stellen. Daarmee zullen de kinderen met juveniele dermatomyositis minder schade door de ziekte oplopen en zich ontwikkelen als gezondere volwassenen.”
Het onderzoek van dr. Van Royen-Kerkhof zal in maart 2020 van start gaan en wordt uitgevoerd in het UMC Utrecht.