“Ik denk vaak aan Bram”
Helden Magazine ging in gesprek met Jeroen Zoet. Over zijn motivatie om zich als ambassadeur in te zetten én over de Spierathlon.
Waarom ben je eigenlijk ambassadeur geworden?
“Ik heb een aantal keer wat gedaan voor Spieren voor Spieren, daarom hebben ze mij na een tijdje ook gevraagd om echt ambassadeur te worden. Ik heb ja gezegd omdat ik heb ervaren hoe goed je iemand kunt helpen door er voor iemand te zijn zo’n dag. Het is een heel effectief goed doel.”
Zijn er kinderen die je voor ogen hebt als je je werkzaamheden doet voor Spieren voor Spieren?
“Ja, ik denk vaak aan Bram, de jongen met wie ik in januari die opnames heb gemaakt. Hij zit in een rolstoel, maar is zo’n jongen die heel erg makkelijk met alles om gaat. Jammer genoeg kregen we het bericht dat het een periode heel slecht met hem is gegaan. Ik werd toen door de organisatie op de hoogte gehouden van zijn situatie en heb hem ook een kaartje gestuurd. Het doet mij echt goed om te horen dat het inmiddels weer beter met hem gaat.”
‘Gezonde spieren nemen het op tegen zieke spieren’
Bij wat voor andere evenementen zet jij je precies in?
“Er is ook een groot gala geweest in Noordwijk, waarbij er veel geld is opgehaald voor Spieren voor Spieren. Daarnaast heb ik samen met Viggo, een jongen met spierziekte, een spiertje geschilderd. Die wordt dan weer op die veiling verkocht aan bedrijven. In Groningen heeft een bedrijf een spiertje gekocht, die weer tijdelijk wordt verhuurd aan andere organisaties. Zo draagt iedereen zijn steentje bij aan onze organisatie. Ook is er de spierballenbattle. Dat is dat kinderen in een rolstoel laten zien hoe goed ze zijn in een rolstoel. Zij laten mij ervaren hoe slecht ik ben in een rolstoel. Ik heb dat toen met Bram gedaan. Hij heeft een fantastische dag gehad en een mooi shirtje gekregen. Dat was echt een typische Spieren voor Spieren actie: gezonde spieren nemen het op voor en tegen spieren die spierziekte hebben.”
En PSV heeft een spierballenbox in het stadion….
“Dat is een skybox die door PSV tijdens wedstrijden beschikbaar wordt gesteld aan kinderen met spierziekte. In die skybox hebben we ook die schilderijen gemaakt. Na de wedstrijd gaan we als PSV-spelers vaak naar sponsors en dergelijke. Het is nu nog niet verplicht, maar wellicht is het ook wel een goed idee om daar in de toekomst meer naartoe te gaan.”
Je bent niet de enige ambassadeur, hebben jullie onderling ook veel contact?
“Ja! Mijn ploeggenootje Stijn Schaars is ook ambassadeur en Robin van Persie en Daley Blind. Er zijn veel grote voetballers die zich ook inzetten voor Spieren voor Spieren. Mooie namen, al zijn er niet per se mensen die ik in dit verband nog wil ontmoeten. Ha.”
‘Ik denk niet dat alle spelers zomaar in aanmerking komen voor een rol als ambassadeur’
Wanneer ben je een goede ambassadeur van Spieren voor Spieren?
“Eigenlijk moet het enthousiasme van binnenuit komen, dus is het niet aan mij om andere mensen hiervan te overtuigen. Dat moet vrijwillig gaan. Ik denk dat iedereen wel iets voor Spieren voor Spieren wil doen, maar zij stellen ook eisen aan hun ambassadeurs. Ik denk niet dat alle spelers er zomaar voor in aanmerking komen. Je moet er zelf ook écht enthousiast voor zijn.”
Zijn er nog andere activiteiten die jij doet of organiseert om iets terug te doen voor de maatschappij?
“Persoonlijk doe ik niet zo heel veel, maar ook bij de PSV In de Community ben ik wel aanwezig bij evenementen. Vorige week gingen we met een aantal jongens naar het ziekenhuis in de buurt om zieke kinderen een goede dag te bezorgen. Wij helpen ook op iedere woensdagmiddag kinderen die leerachterstand hebben. Zij volgen bij PSV een traject en krijgen dan aan het einde van de rit een diploma, die mogen wij dan ook uitreiken. Die ontwikkeling is ook wel heel mooi om te zien. Maar het meeste indruk maken toch wel de zieke kinderen die we bezoeken. Als je een gang in moet lopen met een mondkapje op, waar je kinderen ziet die net geboren zijn en allemaal problemen hebben, dat is wel echt heel heftig. Dat blijft me echt bij.”
Aankomende 13 juni is de Spierathlon. Wat is dat precies?
“Het is een triathlon, waarbij je kan deelnemen als ouder met een kindje, maar je moet je dan ook fysiek spieren inspannen voor hem of haar. Dat betekent dat je zwemt met het kindje in een bootje achter je aan en fietst op een tandem en dergelijke, het is een echt aangepast evenement. De doelstelling is om zoveel mogelijk geld in te zamelen voor kinderen met een spierziekte.”
Zwemmen en fietsen, kan een keeper van PSV dat eigenlijk wel?
“Het is een erg zwaar evenement, maar ik voorzie geen problemen. Maar ik zou ook de andere onderdelen dan hardlopen wel goed moeten kunnen uitvoeren. Ik mountainbike wel eens, dus dat zou sowieso goed moeten komen. Ik weet alleen nog niet precies hoe mijn programma eruit ziet in die periode. Ik heb al wel een vakantie geboekt, maar eventueel zou ik wel inzetbaar kunnen zijn tijdens de Spierathlon. Later komt nog ter sprake of ik ook eventueel mee ga doen.”
‘Ik hoop dat er over tien jaar een stuk meer duidelijk is over spierziektes en dat dat mede mogelijk gemaakt zal zijn door Spieren voor Spieren’
Wat zou je deelnemers aan de Spierathlon 13 juni adviseren?
“Ik wil ze vooral meegeven dat ze met iets moois bezig zijn en vooral moeten gaan genieten van de dag. Door hun deelname kan Spieren voor Spieren weer stappen maken, en groter worden. Dat is het belangrijkste. Ik hoop dat er over tien jaar een stuk meer duidelijk is over spierziektes en dat dat mede mogelijk gemaakt zal zijn door Spieren voor Spieren, en zowel kinderen als ouderen beter geholpen zouden kunnen worden.”
Hoe ga jij je eigen gezonde spieren het komende seizoen inzetten in de Champions League?
“Ik heb dit seizoen alles gespeeld en ga ook het komende seizoen mijn spieren inzetten om heel het team verder te helpen. Eigenlijk net als dit seizoen!”