Home Doneren Contact

‘Niet zeuren Piet, knallen!’

Pieter van den Hoogenband kijkt er al naar uit. Naar de Spierathlon, op zaterdag 4 juni in Ouderkerk aan de Amstel. Tijdens de editie van 2015 was de hoofdambassadeur van Spieren voor Spieren ook van de partij. “Ik wilde mijn buddy Wout natuurlijk wel laten zien dat deze maffe oude zwemkampioen nog wat kan.”

Waarom moet iedereen 4 juni meedoen aan de Spierathlon?

“Het draait in je leven om vrienden en verhalen. Waar het echt om gaat, dat zijn de mensen om wie je geeft en de avonturen die je beleeft. Ik zou daarom tegen iedereen willen zeggen: schrijf je in voor de Spierathlon en beleef dit unieke avontuur. Treed eens uit je comfort zone en maak nieuwe vrienden.”

Heb jij nog nieuwe vrienden gemaakt?

“Ja, vooral mijn buddy Wout. Met hem deed ik het zwemonderdeel. Ik zwemmend, hij aanmoedigend in een bootje achter me. Het was zwaar, want mijn conditie is niet meer wat het geweest is. Maar als ik achterom keek, dan zag ik Wout met een smile van oor tot oor in het bootje zitten. Dan dacht ik: niet zeuren Piet, knallen. Ik wilde Wout natuurlijk wel laten zien dat deze maffe oude zwemkampioen nog wat kan. Het is een cliché, maar daar doe je het voor; om zo’n manneke een geweldige dag te bezorgen.”

Wie nam het na jou over?

“Na het zwemonderdeel ging Wout op de fiets met judoka Henk Grol. En Henk, die heeft alleen een aan- en uitknop. Menig Tour de France-renner zal bang van hem zijn geworden, zo hard ging hij. Maar de beste van ons allemaal, dat was de vader van Wout. Die heeft, zijn zoon in een rolstoel voortduwend, de beste kilometers uit zijn leven gerend. Hij ging gruwelijk hard.”

Ook voor de ouders is de Spierathlon een feestje.

“Absoluut, naast de kinderen zetten we ook de ouders in het zonnetje. Want een kind hebben met een spierziekte, dat is nogal wat. Sommige ouders moeten ’s nachts een paar keer hun bed uit om hun kind te draaien, omdat die dat zelf niet kan. Dit doen de ouders met alle liefde, zonder dat ze zielig gevonden willen worden. Ze zeuren niet; ze vertellen erover als wij ernaar vragen. We organiseren de Spierathlon ook zeker voor de ouders, voor wie het een feestje is om samen met hun kinderen te kunnen sporten.”

Over mooie verhalen gesproken: wat was voor jou het hoogtepunt van de dag?

“Het zwemmen samen met Wout was geweldig. Maar het allermooiste vond ik de momenten voor en na het sporten. Om de andere deelnemers aan te moedigen, om te praten met de kinderen, ouders en andere ambassadeurs. Er heerste een gezellige sfeer; het leek wel een festival als Lowlands of Pinkpop, maar dan met de sport als rode draad. Toen ik na afloop naar huis reed, dacht ik: wat een bijzonder evenement is de Spierathlon, wat een bijzondere dag was het en wat een bijzondere club is Spieren voor Spieren. Ik ben trots om daarbij te mogen horen.”

Wat maakt de Spierathlon zo uniek?

“In 2014 vroegen Louis en Truus van Gaal me het stokje over te nemen als hoofdambassadeur van Spieren voor Spieren, om hun goede werk voort te zetten. Eén van de redenen waarom ik direct ‘ja’ zei, is het vernieuwende karakter van Spieren voor Spieren. De stichting ontwikkelt continu creatieve en vernieuwde concepten, zoals de Spierathlon. Een geweldig evenement, waarbij we ons unieke wapen inzetten: de sport. Tijdens de Spierathlon laten we zien dat gezonde spieren en zieke spieren sámen kunnen sporten, om geld op te halen voor zieke spieren. Evenementen zoals gala’s en veilingen blijven trouwens ook belangrijk. Zo hebben we tijdens het vorige gala bijvoorbeeld geld opgehaald, waarmee Spieren voor Spieren de fietsen heeft gekocht die we bij de Spierathlon gebruiken.”

Bij de vorige Spierathlon hebben jullie met 350 deelnemers in totaal 163.000 euro opgehaald.

“Dat was een geweldige start, voor een nieuw evenement. Nu willen we de volgende stap zetten. Hopelijk kunnen we nog meer geld inzamelen voor het onderzoek naar spierziekten. En hopelijk doen er nog meer mensen mee. Als je twijfelt om je in te schrijven: Spieren voor Spieren kan je, dankzij een uitgebreid netwerk, overal bij helpen. Met trainingsprogramma’s, tips hoe je kunt zwemmen. En als je je alleen wilt inschrijven, kunnen we je aan een team helpen.”

Een mooie ontwikkeling: ook steeds meer gezonde kinderen schrijven zich in.

“In de topsport wordt er bij evenementen ruimte gemaakt voor sporters met een beperking. Wij bewandelen het omgekeerde pad; wij organiseren de Spierathlon in eerste instantie voor kinderen met een spierziekte. Maar daarnaast zijn ook gezonde kinderen welkom om mee te doen.”

Wat is daarvan volgens jou vooral de meerwaarde?

“Toen ik me voorbereidde op de Olympische Spelen, heb ik met paralympische sporters getraind. De ene had een klompvoet, de andere een halve arm. Maar daar ben je niet mee bezig; je ziet alleen een sporter die zich het schompes traint. Dat besef krijg je ook bij de Spierathlon. Iedereen is anders, iedereen is uniek. Maar dat is niet raar, niet negatief. Of je nou gezonde of zieke spieren hebt; iedereen kan bij de Spierathlon een topprestatie neerzetten.”

 

Onze ambassadeurs Alle ambassadeurs