Tips voor organiseren Wintertijd Challenge 2018
“Mensen willen écht helpen, maar weten vaak niet hoe. De Wintertijd Challenge is voor iedereen leuk!”
De Wintertijd Challenge 2018 is geopend voor organisatoren. Door heel Nederland gaan mensen sportieve challenges organiseren in het weekend van de wintertijd op 27 en 28 oktober, met als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor kinderen met een spierziekte.
Stel je wilt meedoen, maar weet niet hoe. Je wilt jouw eigen Wintertijd Challenge organiseren bij jou in de buurt. Hoe krijg je vrienden, collega’s of leden van de sportclub zo ver om geld bij elkaar te sporten voor kinderen met een spierziekte? Hoe pak je dat aan?
We vroegen het Jessica Egbers. Zeven jaar geleden raakte zij bekend met de stichting dankzij het jaarlijkse Spieren voor Spieren gala. Sindsdien is zij een enthousiaste vrijwilliger en gedreven actievoerder bij Spieren voor Spieren. Zo heeft Jessica maar liefst 2 verschillende Wintertijd Challenges georganiseerd en daarbij bijna 15.000 euro opgehaald! We vroegen Jessica naar haar Wintertijd Challenge ervaringen en of zij nog tips heeft voor organisatoren:
Wat voor soort challenges heb je georganiseerd in het verleden?
Mijn Wintertijd Challenge organiseerde ik met een voetbalvereniging en een sportschool uit de buurt. We hadden een circuit uitgezet van vijf voetbal- en fitnessactiviteiten. Daarnaast hadden we muziek geregeld, was er voorafgaand de sportactiviteiten een loterij en was de baromzet voor Spieren voor Spieren. Door deze gezelligheid kwam er naast het aantal deelnemers ook veel publiek op af. Ik heb dat jaar erg mijn best gedaan om een t-shirt sponsor te vinden, zodat ik deelnemers iets kon geven. Het zag er geweldig uit om alle deelnemers in hetzelfde shirt te zien! Dit was zeker de moeite waard.
Het tweede jaar had ik dezelfde insteek, maar ditmaal met de atletiek- en voetbalvereniging. Het was superleuk om met een nieuwe doelgroep aan de gang te gaan. De Wintertijd Challenge bestond toen uit een 5-kamp met atletiekonderdelen. Zo leuk om mensen die niks met atletiek hebben te zien speerwerpen!
Waarom is de Wintertijd Challenge belangrijk voor jou?
De achterliggende gedachte van de Wintertijd Challenge vind ik erg goed en sterk. Kinderen met een spierziekte en hun ouders geven we hiermee echt een boost. In mijn directe kring ken ik ook mensen die niet meer goed kunnen bewegen. Hierdoor weet ik dat sporten en bewegen niet voor iedereen vanzelfsprekend is.
Wat zijn de belangrijkste leermomenten van vorige edities?
Ondanks dat deelnemers werven moeilijk is, lukt het wel altijd, zolang je maar volhoudt. Mijn tip is om mensen te stimuleren in teams te komen, met bijvoorbeeld vrienden of sportmaatjes, en het op deze manier samen te beleven. Blijf vooral roepen en breng het met enthousiasme!
Een ander leermoment is dat je er van bewust moet zijn dat het tijdens de challenge koud kan zijn. Blijf dus goed in beweging en zorg dat je gedurende de challenge niet stil hoeft te staan.
Welke tips kun je organisatoren geven voor de 8ste editie van 2018?
Ik kan heel veel dingen noemen. Het belangrijkste is dat je enthousiast bent en je voor jezelf duidelijk hebt waarom je meedoet. Dit maakt je verhaal sterk en legt een goede basis om deelnemers te werven. Leg daarnaast ook contact met lokale media. Zij kunnen je ondersteunen in het werven van deelnemers en de naamsbekendheid van je challenge een boost geven. Ook het verspreiden van flyers en posters in de buurt helpt enorm met het werven van deelnemers én donateurs. Daarnaast een hele praktische tip: regel op tijd je vergunning! Het zou zonde zijn als je evenement daardoor niet door kan gaan.
Wil je nog wat meegeven aan alle organisatoren van dit jaar?
Ja, zeker! Het is ongelofelijk leuk om een challenge te organiseren dus laat je niet tegenhouden. Het gevoel tijdens en na de challenge is zo bijzonder. Het voelt fantastisch om dit samen te ervaren met de deelnemers!
Zie hieronder de praktische tips van Jessica op een rijtje. Wil je meer tips of heb je vragen voor Jessica? Meld je dan aan voor ons live webinar op donderdag 28 augustus om 16:30 uur!
- Zorg voor een goede basis om deelnemers te werven. Denk hierbij aan een vereniging of school.
- Verspreid flyers en posters in de buurt, op werk of bij lokale bedrijven. Bel, mail, app of spreek daarnaast zoveel mogelijk mensen aan en enthousiasmeer ze over de challenge.
- Ga op zoek naar sponsoren. Naast een geldbedrag geven, kunnen zij wellicht helpen maken van flyers of promotiemateriaal.
- Hang een prijs aan de hoogste donaties van de challenge. Op deze manier motiveer je deelnemers met hun fondsenwerving. Let wel: het is mij opgevallen dat veel deelnemers zich pas in de laatste twee weken aanmelden.
- Koppel kind-ambassadeurs aan je challenge en laat ze hun verhaal doen. Dit maakt het verhaal achter de challenge nog krachtiger.
- Creëer groepsgevoel door bijvoorbeeld een warming-up te doen of een groepsfoto te maken.
- Zorg voor leuke en goede mensen om je heen om de challenge mee te organiseren.
- Maak een draaiboek en een goede actielijst. Hiermee kun je het werk goed verdelen.
- Zoek lokale media op om je challenge een boost te geven en deelnemers te werven.
- Maak direct jouw challenge pagina aan op wintertijdchallenge.nl. Dit geeft duidelijkheid in wat je gaat doen, wat de stappen zijn en kan je starten met het werven van deelnemers.
- En bovenal: keep it simple and have fun!