PGM1-Deficiëntie: metabole spierziekte met mogelijkheden voor therapie
Onlangs is een nieuwe metabole spierziekte ontdekt, PGM1-deficiëntie. In dit onderzoek zal worden bepaald hoe vaak de ziekte voorkomt en de diagnostiek worden verbeterd. Daarnaast zal het ziektemechanisme verder onderzocht worden.
Onderzoeker: | dr. D.J. Lefeber, dr. M. van Scherpenzeel & dr. N. Voermans |
Centrum: | Radboudumc |
Looptijd: | 01-11-2015 t/m 01-11-2019 |
Bedrag: | € 250.000,- (cofinanciering Prinses Beatrix Spierfonds) |
ACHTERGROND
Metabole spierziekten zijn erfelijke spierziekten waarbij een defect optreedt in de energievoorziening van de spiercellen. Deze groep spierziekten leidt vaak tot inspanningsgebonden spierklachten. Het stellen van een diagnose is echter lastig. De onderzoekers hebben recent een erfelijke afwijking ontdekt in het enzym fosfoglucomutase (PGM1), dat nodig is voor het vrijmaken van energie in spiercellen. PGM1-deficiëntie kan ernstig verlopen en veroorzaakt problemen aan het hart, de spieren, de lever en andere organen. Deze spierziekte kan opgespoord worden in het bloed van patiënten en kan deels verholpen worden door het toevoegen van de suiker galactose aan het dieet.
DOEL
In dit onderzoek zal deze nieuwe kennis gebruikt worden om mensen met inspanningsgebonden spierklachten te testen op deze diagnose. Zo kan worden vastgesteld hoe vaak de ziekte voorkomt en kan een protocol worden opgesteld voor de diagnostiek. Daarnaast zal er onderzoek gedaan worden om het ziektemechanisme beter te begrijpen. Hierbij zal de suikerstofwisseling in kaart worden gebracht in cellen van patiënten en in spiercellen waarbij de afwijking in PGM1 kunstmatig is geïnduceerd. Dit leidt tot kennis over hoe de afwijking hersteld kan worden, zodat de therapie voor patiënten geoptimaliseerd wordt.
Resultaten
In het eerste jaar hebben de onderzoekers voorbereidingen getroffen voor het opzetten van een biobank waarin onder andere DNA en bloed kan worden verzameld van patiënten met inspanningsgebonden spierklachten. Daarnaast zijn de onderzoekers bezig geweest met het opzetten van een celmodel van de ziekte, waarmee het ziektemechanisme onderzocht kan worden.